Περίληψη

Στις 9 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως επιμορφωτική δράση με θέμα «Ασφαλές διαδίκτυο για εκπαιδευτικούς και μαθητές». Η επιμορφωτική δράση αφορούσε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και όλων των ειδικοτήτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας.

Στο πρώτο μέρος, η κυρία Δουκέλη Αιμιλία, τμηματάρχης του τμήματος Καινοτόμων Δράσεων και Στρατηγικής στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Μίλησε για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τη σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων μέσω διαδικτύου, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, τις διαδικτυακές απάτες, την ασφάλεια των λογαριασμών και τα διαδικτυακά παιχνίδια.

Στο δεύτερο μέρος, ο κύριος Κορμάς Γιώργος, εκπρόσωπος του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, μίλησε για τον σημαντικό ρόλο του εκπαιδευτικού στην πρόληψη και αντιμετώπιση του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού. Επίσης, αναφέρθηκε στα πρότυπα που ακολουθούν τα κοινωνικά δίκτυα και τον ρόλο της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη ασφαλούς συμπεριφοράς στο διαδίκτυο.

Στο τρίτο μέρος έγινε συζήτηση και επίλυση αποριών των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών, προσφέροντας έτσι μια ενεργή ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Η επιμορφωτική δράση αποτέλεσε μια πολύτιμη ευκαιρία για τους εκπαιδευτικούς να ενημερωθούν και να εξοικειωθούν με σημαντικά θέματα που αφορούν την ασφάλεια και την προστασία στον ψηφιακό κόσμο.